Trzy miesiące temu wykupiliśmy z żoną wycieczkę z TUI. Przy okazji opłaciliśmy miejsca w samolocie. Wczoraj odkryliśmy że na przelot z Polski nasze miejsca zniknęły z rezerwacji a system zachęca nas d... Ver mais
Veja o que dizem as avaliações
Umyślne zatajenie faktu przed wylotem że hotel w którym będziemy przebywać ma wadliwy generator a co za tym idzie wielogodzinne braki prądu, wody, nie działająca klimatyzacja, chłodziarka i wszecho... Ver mais
Byłem z tui w MARS ALAM w hotelu Aleksander od 4 kwietnia całkowita porażka najgorszy hotelu brud, smród,meble przedpotopowe rozpadające chyba nigdy nie odświeżony.Jedzenie tragedia nie wspomnę o st... Ver mais
Problemy od samego początku. Zmiany godzin lotu i to bardzo radykalne - różnica w wylocie 16 godzin, praktycznie stracony dzień. Jak już udało skontaktować się z obsługą to Pani naburczała, że to dzie... Ver mais
Detalhes da empresa
Informações de contato
Nie warto...
No cóż...nazwanie tej firmy po imieniu nasuwa się samo, ale że to net więc się pohamuję.. Trochę faktów: Oferta w biurze turystycznym bardzo atrakcyjna... przylot o 6 rano, 7 pełnych noclegów i prawie 8 dni pobytu, bo wylot 8-go dnia o 22:30... pełnia szczęscia że trafiło się na perelkę, ale do czasu... po wpłacie w narzuconym terminie całej kwoty godzinę powrotu przesunięto na 14:15... a 12 dni przed imprezą kiedy brak już możliwosci jakiejkolwiek rezygnacji wylot ustalono o 7:10.. i tak z pełnych 8 dni pobytu zrobiło się 7 - z czego 1-wszy do 14:30 przekiblowany na ławce w oczekiwaniu na pokój, a z 7 opłaconych noclegów zrobiło sie 6,5 bo nikt mi nie wmówi, że konieczność pobudki o 3 w nocy (bo czas potrzebny do wymeldowania ~150 osob, + godzina jazdy na lotnisko i konieczność zgłoszenia się na lotnisku conajmniej 2 godz przed odlotem, ) kiedy ta ostatnia doba hotelowa kończy się o 11:00 to pełny nocleg. Gdybyśmy wiedzieli to PRZED imprezą na pewno byśmy jej nie kupili. Tłumaczenia firmy banalnie dziecinne -że przewoźnik tak zmienia czas odlotów ble ble ble... czyli Ryanair, który wziąl kupę kasy za podstawienie samolotu w określonych godz i znał te godziny conajmniej pół roku przed wykonaniem usługi nagle samowolnie zmienia terminy podobno dlatego, że nagle cofnięto zgodę na loty znane i uzgodnione pól roku wcześniej i mimo tego że wziął kasę za w/w konkrety?!?! a TUI potulnie sie na to godzi i płaci??? bzdura!! Termin powrotu o 7:10 byl prawdopodobnie znany i ustalony z Ryanarem Sun od początku ,w ofercie wrzucono godz 22:30 dla zachęty dla naiwnych, potem po wpłatach uczestników zmieniono godz na 14:15 żeby się oswoili, a przed samym wyjazdem wrócono do rzeczywiście ustalonego czasu lotu czyli do 7:10.. i nieważne dla nich, że klienci zostali nabici w butelkę...zaplacili za 7 noclegów i 8 dni a dostali 6,5 i 7 dni... ważne że kasa od naiwnych wpłyneła... Wnioski wyciagnijcie sami, bo z rozmów z wieloma ludźmi wynika, że to nagminna praktyka... jedno wiem na pewno - z tą firmą i ich lotem czarterowym nigdy więcej ani ja, ani moja rodzina i liczni znajomi których o tym poinformowałem nie wybierzemy się już na żadne wakacje.
Jedyny plus korzystania z tego biura podróży jest taki, że wycieczka w ogóle się odbyła. Z reguły wszystko rezerwujemy sami, jednak teraz zależało nam na tym, żeby wykupić pełny pakiet lotów i hotelu all inclusive żeby uniknąć niepotrzebnych zmartwień. Niestety, w zasadzie wszystko poza rezerwacją hotelu musieliśmy ogarnąć sami.
Jeśli chodzi o komnikację to pozostawia wiele do życzenia - co dziesięć minut dostawaliśmy wykluczające się wytyczne odnośnie transferu z lotniska. Sam transfer był 800 zł droższy niż zwykła taksówka na miejscu wycieczki więc zawsze sprawdzajcie ich ceny (przynajmniej na Mauritiusie). Otrzymaliśmy też błędne wytyczne dotyczące limitu bagażu rejestrowanego.
Wykupiliśmy też wycieczkę fakultatywną - przewodnik przyjechał do złego hotelu i nie mogliśmy się na nią wybrać. Co prawda został nam zaproponowany inny termin, ale to nie zmienia faktu że musieliśmy bardzo wcześnie wstać, potem czekaliśmy ponad godzinę w lobby hotelowym aż TUI dowie się czemu nikt nas nie odebrał o omówionej porze - i musieliśmy zmienić plany na resztę wyjazdu żeby móc uczestniczyć w opłaconej wycieczce innego dnia. Sama wycieczka opierała się na jeżdżeniu z miejsca do miejsca i robieniu zdjęć.
Dowiedzieliśmy się też, że goście innych narodowości mieli oferowane spotkania z reprezentantem TUI który opowiadał im o hotelu, potencjalnych wycieczkach i aktywnościach. Jedynie polscy klienci nie zostali obsłużeni w podobny sposób, co dodatkowo nas zniesmaczyło.
Podczas pobytu w hotelu TUI SUNEO TAMAIMO TROPICAL
Podczas pobytu w hotelu Globales Tamaimo Tropical w Puerto de Santiago na Teneryfie, który jest obiektem należącym do sieci TUI, moja partnerka została pogryziona przez pluskwy. Zamiast wypoczynku pojawił się stres, konieczność leczenia i duży dyskomfort. Warunki higieniczne w pokoju pozostawiały sporo do życzenia.
Sprawę zgłosiliśmy do TUI i mam nadzieję, że zostanie potraktowana poważnie.
Dzielę się tą opinią, aby inni mogli podjąć świadomą decyzję przed rezerwacją. Dla potwierdzenia dołączam zdjęcia.
Pobyt odbył się w dniach 22-29.05.2025
Oszuści
oszuści. Nie polecam kupować biletów czarterowych w tej linii lotniczej. Jeżeli lot do miejsca docelowego macie poranny, a powrotny jest wieczorny i chcecie cieszyć się dodatkowym czasem na miejscu, musicie wiedzieć, że jest to 100% oszustwo. Na kilka dni przed wylotem zmienią godziny wylotu na takie, że wylot będzie późno w nocy, a powrót z samego rana - tak, abyście na miejscu spędzili jak najmniej czasu. Zapewne chodzi o oszczędność wobec osób, które lecą na all-inclusive, niemniej jednak wszystko jest z góry ukartowane, a pierwotne godziny wylotu specjalnie wprowadzają w błąd, aby klient zarezerwował bilet/wyjazd all-inclusive z TUI zamiast u konkurencji.
Wielokrotnie od lat korzystałam z tego…
Wielokrotnie od lat korzystałam z tego biura ale nigdy więcej. Mieliśmy wykupiona wycieczkę do Albanii w grudniu 2024 z terminem na 30.05. Nie dość, że 2 tygodnie temu zostały zmienione godziny wylotu 8 rano na 21:00 na przewoźnika wizzer (pierwotnie lot miał być realizowany czarterem, jest to dla nas ważne przy rezerwacji) z dużym ograniczeniem odnośnie bagażu podręcznego a właściwie jego braku. W dniu dzisiejszym 28.05 (48h przed wylotem) otrzymaliśmy maila, że hotel który wybraliśmy (podkreślam w grudniu) nie jest gotowy do przyjęcia gości i trwają prace remontowe. Tymczasem na stronie Tui hotel widnieje z opcją rezerwacji od 02.06 czyli jak rozumiem w ciągu 2 dni zakończą się wszelkie prace remontowe. Żart. Napisaliśmy również maila bezpośrednio do hotelu i otrzymaliśmy informację że hotel jest w pełni dostępny do rezerwacji. Zaproponowano nam hotel w zupełnie innej lokalizacji i o znacznie gorszym standardzie. Jedyna informacje jaka otrzymałam na infolinii to: proszę napisać sobie maila jeśli się pani nie zgadza. Bardzo szczerze odradzam to biuro. Mimo, że ostatnie 3 wyjazdy z nimi już były porażka to ten 4 raz ostatecznie zniechęcił mnie do tego biura.
Nie polecam. Zarezerwowaliśmy hotel utopia blue w Marsa Alam, niby wiedzieliśmy, że hotel otworzy się w czerwcu ale nikt nas nie poinformował, że to jeden wielki plac budowy! Dopiero natrafiliśmy na aktualne zdjęcia „hotelu” w internecie i o zgrozo! Jedną wielką rozsypka. Podejrzewam, że gdybyśmy nie napisali z pytaniem czy hotel w ogóle się otworzy to trafilibyśmy na plac budowy. W dodatku pytaliśmy przez dokonaniem rezerwacji na infolinii czy możemy być pewni, że dostaniemy to co zarezerwowaliśmy, Pani z infolinii zapewniła nas że tak i nie ma co się zastanawiać bo to świetna okazja. Zapytanie o stan hotelu i wyjaśnienia wysłaliśmy do TUI około półtora tygodnia temu. Dziś otrzymaliśmy informację, że nie są pewni czy hotel się otworzy. Paranoja.
Nigdy więcej z TUI !!!
Wróciliśmy z wakacji wczoraj. O ile hotel i jego obsługa nie budzi żadnych zastrzeżeń to biuro podróży TUI pozostawia naprawdę wiele do życzenia. Podróżuję od lat z różnymi biurami podróży i w tym roku ze względu na ciekawą ofertę postanowiłem zrobić to z TUI i po gehennie jaką z nimi przeszedłem mogę powiedzieć tylko tyle - NIGDY WIĘCEJ!!!
Mieliśmy sześciokrotnie zmieniane godziny wylotu i finalnie z godziny wylotu 7 rano, którą mieliśmy w zawartej umowie zrobiła się 21 wieczór, co skutkowało tym że do hotelu przybyliśmy o 3 nad ranem następnego dnia zamiast o 14 dzień wcześniej. Tym samym straciliśmy półtorej dnia pobytu, bo kładąc się spać o 4 nad ranem po podróży człowiek na drugi dzień jest totalnie wypompowany i nie jest w stanie funkcjonować normalnie od rana. Na nasz wniosek o rekompensatę finansową z powodu straty całego dnia TUI nie wyraziło zainteresowania swoim klientem, mimo tego że przybyliśmy do hotelu w następnej dobie niż przewidywała umowa.
Druga sprawa, to fakt że pomimo tego, że w ofercie przedstawionej przez TUI była zagwarantowana bezpłatna dostępność do strefy SPA, to TUI zaraz po wpłaceniu przez nas pieniędzy poinformowało nas o wykluczeniu bezpłatnej dostępności do strefy SPA. Na naszą prośbę o rekompensatę finansową z powodu niewywiązania się w tej kwestii z podpisanej umowy TUI nie było po raz kolejny zainteresowane dobrem swojego klienta.
Trzecia sprawa dotyczy ubezpieczenia dodatkowego, na które zdecydowaliśmy się po rozmowie z konsultantem. Dostaliśmy link z przekierowaniem do płatności, płatność dokonaliśmy a na naszym koncie klienta nie pojawiła się dodatkowa opłacona opcja ubezpieczenia. Telefony do konsultantów skutkowały tym, że TUI chciało nas odesłać nas do Allianza żebyśmy to sobie z nimi sami wyjaśniali. Ale przecież myśmy nie zawierali umowy z Allianzem tylko z TUI, więc nie rozumiem skąd ten dziwny pomysł?! Finalnie sprawa się nie wyjaśniła przed naszym wylotem i polecieliśmy nie wiedząc czy mamy to ubezpieczenie, czy nie mamy. Ale to nie koniec niespodzianek, bo po powrocie do polski dostaliśmy maila od TUI, że w związku ze zmianami w rezerwacji (tak nazwali naszą wpłatę za dodatkowe ubezpieczenie i próbę jej wyegzekwowania) naliczą nam dodatkowe koszty manipulacyjne w wysokości UWAGA! 3718zł. Po przepychance mailowej wycofali się z tego pomysłu.
Czwarta sprawa, to brak rezydenta w hotelu. Normą do tej pory było dla nas, że w pierwszych dniach pobytu były organizowane spotkania informacyjne z rezydentem w hotelu. W TUI zobaczyłem rezydenta tylko jak wsiadałem do autobusu na lotnisku. Dał nam kartkę z zagranicznym nr telefonu i tyle go widzieli.
Piąta sprawa o której chciałbym wspomnieć, to wycieczkę wykupiliśmy niezależnie jako 2 małżeństwa, czyli 4 osoby. Umowy jakie dostaliśmy do podpisu i jakie opłaciliśmy miały te same godziny wylotu i przylotu. Ale TUI tak pokombinowało, że znajomi wylecieli z Polski o 16.30 a my o 21. Na naszą prośbę o wspólną godzinę wylotu TUI zareagowało całkowitą jej ignorancją. Znów nie byli zainteresowani dobrem swojego klienta.
Reasumując, nerwy jakich najedliśmy się z powodu TUI nie jest nam w stanie nic zrekompensować. Jedyne co możemy zrobić to przestrzec innych przed tym biurem podróży. TRZYMAJCIE SIĘ Z DALEKA!!
Na koniec chcielibyśmy dodać, że nie jesteśmy jak to się teraz często zdarza ludźmi zepsutymi i roszczeniowymi, którzy wymyślają niestworzone historie, żeby dopiec komuś bo mu się naraził. Na wszystkie przedstawione zdarzenia mamy dowody w postaci korespondencji mailowej i chętnie je udostępnimy niedowiarkom. Niestety nie mamy nagrań rozmów z konsultantami. Ale tutaj też można wrzucić kamyczek do ogródka, bo dzwoniąc do TUI za każdym razem rozmawiamy z inną osobą. Nie ma przydzielonego opiekuna indywidualnego wycieczki jak to mają inne biura w zwyczaju, więc jak to to w życiu bywa odpowiedzialność zbiorowa jest żadną odpowiedzialnością.
Serdecznie wszystkich pozdrawiamy a w szczególności tych którzy mieli cierpliwość przeczytać naszą opinię do końca.
Dorota i Irek
Totalny brak organizacji
Jeżeli chcecie mieć wspaniałe wspomnienia z wakacji absolutnie nie korzystajcie z usług tego biura. Organizacja i przekazywanie informacji na miejscu tragedia. Dzień przed powrotem do Polski dostaliśmy informacje o miejscu odbioru i numerze autobusu na transfer na lotnisko. Wszystko super tyle, że ani miejsce ani numer autokaru się nie zgadzały. Czekaliśmy w wyznaczonym miejscu ponad 40 minut w pełnym słońcu niestety autokar się nie pojawił. Po kontakcie z infolinia dostaliśmy informacje, że mamy na własną rękę dojechać na lotnisko a pieniądze za taxi zostaną nam zwrócone w Polsce w biurze. Przez tą sytuację opóźniliśmy nasz samolot o pół godziny (do tej pory nie wiemy jakim cudem udało nam się wrócić, bo na lotnisku byliśmy pewni, że nie polecimy).
Powrót do Polski, wizyta w biurze co się okazuje?
Nie dostaniemy zwrotu za taxi bo biuro nie rozpatrza reklamacji, trzeba pisać do działu reklamacji. Skąd zatem informacja na infolinii, że to właśnie do biura trzeba zgłosić się po zwrot środków? (Dodam, że nie jesteśmy z Lublina i wizyta w biurze generowała dodatkowe koszta) .
Mija 2 miesiące od powrotu wiadomość z działu reklamacji... przykro nam ale nie uwzględniamy reklamacji bo autokar został podstawiony i odebrał ludzi z naszego hotelu, tylko co z tego, że nie był to autokar o numerze jaki dostaliśmy ani nie odjeżdżał z miejsca z którego miał nas odebrać. Dziś mija już ponad pół roku po wakacjach po kilku odwołaniach nie udało nam się odzyskać obiecanego zwrotu środków za taxi.
Dzięki TUI zamiast wspominać super wyjazd z przyjaciółmi do końca życia zapamiętam stres, złość i strach a szkoda bo reszta wyjazdu była rewelacyjna.
Absolutnie nie polecam
Absolutnie nie polecam. Firma dno ktora ma zerowe podejscie do klienta. Liczy sie tylko ilosc a nie jakosc. Brak rezydenta w hotelu , wszystkie informacje i ewentualne problemy rozwiazywane przez chat internetowy. Z grupa znajomych wykupilismy wycieczke wszystko bylo idealne do czasu powrotu, biuro przez sms podalo nam bledny numer busa transferowego na lotnisko przez co opoznilismy lot powrotny do Polski. Chcac uzyksac pomoc przez infolinie biura dostalismy informacje zwrotna o tym ze musimy dojechac na lotnisko na wlasny koszt bo popelnili blad podajac zly numer busa. Kosztowalo to wiele nerwow i stresu. Biuro nie poczuwalo sie do odpowiedzialnosci mimo ze cala rozmowa zostala nagrana. Podsumowujac odradzam kazdemu korzystania z uslug tego biura podrozy , lecac na wakacje, placac takie pieniadze oczekuje sie zaintersowania z drugiej strony i pomocy w razie potrzeby a tutaj ewidentnie tego zabraklo.
To jest urwa nieporozumienie mieliśmy…
To jest urwa nieporozumienie mieliśmy mieć wylot 17:30 mamy wylot 5:30 rano okradli nas z jednego dnia oczywiście zapłacone 12 godzin mniej nie rozumiem ich praktyk ostatni raz tui
Hotel 4 gwiazdkowy na Lanzarote
Hotel 4 gwiazdkowy na Lanzarote, który nie był nawet 2 gwiazdkowy. Pokoje brudne i do remontu, łożka niewygodne, jedzenie po którym ma się dolegliwości żoladkowe, brak internetu, niedziałająca winda i zimna woda w basenie. TUI odrzuciło każdą z reklamacji twierdząc, że hotel twierdzi inaczej. Nikt z TUI nie weryfikuje reklamacji i odrzuca bez sprawdzania. Świetna taktyka na zarobienie pieniedzy, gorzej na utrzymanie klienta. Nigdy wiecej wakacji z TUI.
Jestem bardzo nie zadowolona z biura…
Jestem bardzo nie zadowolona z biura podróży Tui, transfer opłacony w obie strony a okazało się że w ogóle autokar nie przyjechał trzeba było wziąć taxi na własny koszt ,jedna wielka masakra ,nie polecam!!!
NIE POLECAM
NIE POLECAM! Wele razy z nimi latałam, ale już koniec. Nie przekazują prawdziwych informacji o hotelu, bylam w Utopii Beach w Marsa Alam w marcu, przed wylotem otrzymałam informację, że w hotelu trwa remont. Remont okazał się placem budowy, zarówno wokół hotelu jak i na plaży. Błędne informacje przekazywane przez Tui podczas kontaktu z nimi. Po powrocie złożyłam reklamacje-otrzymam pouczenie, że hotele wymagają renowacji. SERIO???
Nie polecam, brak sprawiedliwości
Firma TUI nie jest firmą godną zaufania, a w sytuacji kryzysowej klient pozostaje samemu sobie - i pomimo obiecania, iż odzyskamy pieniądze za taksówkę (transfer na lotnisko został na czacie błędnie opisany, co poskutkowało ogromnym spóźnieniem na lotnisko), obietnica nie została spełniona. Biuro reklamacyjne stwierdza, że firma TUI nie zrobiło nic złego i mimo wielu dowodów nie mają podstaw, aby oddać pieniądze (rozmowa nagrywana na infolinii, wiadomości na czacie, dowód, że taksówkarz przyjął od nas pieniądze)
Nie będę ryzykować, że ponownie wydam pieniądze i zaufam firmie TUI, oddając się pod ich opiekę w obcym kraju.
A jeśli Wy również nie chcecie stresować się podczas swoich wakacji, to zdecydowanie nie polecam korzystać z wakacji z firmy TUI. Klient dla nich zupełnie się nie liczy, liczy się dla nich wyłącznie ilość, a nie jakość.
Generalnie bardzo w porządku
Generalnie bardzo w porządku, choć faktycznie zdarzają się zmiany godzin lotu. Niestety jest taki zapis w umowie, więc pewnie nie ma się co czepiać. Mimo wszystko jedyne według mnie biuro w Polsce godne zaufania i z pomocnymi pracownikami w razie czego. Korzystam od kilku lat i nigdy nie było znaczących trudności czy szoku na miejscu, w przeciwieństwie do konkurencji, z której zdarzyło mi się korzystać wcześniej.
Bezczelność TUI nie ma granic
Bezczelność TUI nie ma granic. Wielokrotnie zmieniają terminy wylotów, odwołują wykupione rezerwacje - możesz najwyżej odzyskać wpłaconą zaliczkę - w terminie 14 dni. Żadnych rekompensat, żadnych przeprosin. Klient dla nich to - śmieć.
To jest jakiś dramat
To jest jakiś dramat. Wyjazd wykupiony 3 miesiące przed terminem, specjalnie wybrane lotnisko i przelot dzienny. 3 razy zmiana godziny wylotu. Finalnie zamiast lecieć spokojnie wyspanym o 9.40 rano lecimy w środku nocy z małym dzieckiem. Powrót to samo. Hitem jest , że uprzednio wykupione miejsca w samolocie przepadaj w sytuacji zmiany przewoźnika, szkoda tylko , że zawszone tui nie informuje nigdzie o tym klientów. Ostatni raz korzystam z tego oszukańczego biura!
Przeniesie lotu z Rzeszowa do Katowic…
Przeniesie lotu z Rzeszowa do Katowic lub zwrot środków. Jeszcze napisane w taki sposób jakby mi łaskę robi, że mi pieniądze oddają i temat zamknięty. Hotel, auto, wszystko opłacone i mają klienta gdzieś.
Wczasy wykupione na Czerwiec zmian…
Wczasy wykupione na Czerwiec zmian godzin loty,jeden dzień krócej 1800 zł w plecy.Kolejne zamówione wczasy i kolejne zmiana godzin lotów,dzień w plecy i kasa to jest zwykle naciąganie ludzi na kase ostatni raz z tamtą jadę,nie polecam!!!!!
nie polecam
nie polecam , trzecia zmiana terminów lotu.Rezerwacja w 2024 na 2025
poprzednia odpowiedż TUI z GB że to biuro TUI Polska i jest im przykro ! i co czy to nie to samo TUI ? opinia jest opinią ................
Saiba mais sobre outros tipos de avaliações.
Saiba mais sobre o processamento das avaliações da Tustpilot.
Aqui estão 8 dicas para escrever ótimas avaliações.